Petr

Petr byl již od dětství tak trochu jiný, tak trochu mimo. Pozdější diagnóza paranoidní schizofrenie (která byla následně změněna na schizoafektivní poruchu) mu pomohla přijmout svou odlišnost, podivnost.

Na druhou stranu se vždy snažil být aktivní a pomáhat lidem ve svém okolí, to neomezila ani nemoc. Na Petra a jeho aktivity má přesto psychická porucha vliv, Petr musí pořád bojovat se svými obavami, že se na něj druzí zlobí, že někoho urazil, že ho někdo nemá rád …

Petr chce vytvořit komunitně zpravodajský web zaměřený na společenské dění ve Frýdku-Místku. Tento záměr, webová stránka „Co se děje ve Frýdku-Místku“, spojuje jeho dlouhodobé úvahy.

Před několika lety chtěl ve městě založit komunitní rádio. Bohužel takové rádio je spojené s výdaji velikých finančních částek, na autorské poplatky, na moderátory, na pronájem místnosti, na vysílací frekvenci… (Nicméně úspěšnost komunitních médií je podle výzkumů daná tím, nakolik je silná komunita, které se věnují. Proto je Petr přesvědčen, že ve Frýdku-Místku bude mít jeho web úspěch.)

Záměrem autora webu tak trochu také je prosadit se na volné noze. To se mu sice zčásti povedlo díky druhému stupni invalidního důchodu, ale přesto by chtěl mít (bez ohledu na výšku finančního zisku) smysluplnou profesi,  ve které by mohl využít svou silnou stránku, tedy psaní a  s ní uspět i mezi zdravými. Žurnalistiku vystudoval a již nějakou dobu tvoří, docela úspěšně, rozhovory, reportáže a jiné články pro web zaměřený na duševní zdraví.

Psaní a portál možná Petrovi pomůžou s jedním problémem v jeho životě. Kvůli své nemoci a zdravotnímu hendikepu, kvůli prázdným místům v životopisu, kvůli prodloužené době studia, kvůli absenci relevantních profesních zkušeností, se mu nedaří najít zajímavou práci v oboru. Proto chce zkusit vytvořit něco vlastního, a zjistit, jestli na to má, nebo ne, jestli v něm nějaký talent dříme, nebo ne :-). Ukázat, že i lidé s duševní poruchou mohou dělat něco prospěšného. S tvorbou webu mu pomohou dva dobří kamarádi s dlouhodobou zkušeností v oblasti žurnalistiky.

Stránky by měly být komunitní. Otevřené zajímavým místním organizacím, které by tak mohly propagovat své aktivity, a osobnostem, které mají co říci. Měly by být co nejvíce nízkoprahové, autor nechce příliš omezovat, kdo může či nemůže na web přispívat. Lidé by měli tvořit obsah sami, autor nechce krást žádný obsah z jiných webů. Portál by neměl by být jen ryze zpravodajský, měl by být i trochu publicistický, trochu osobní, otevřený různým názorům, postojům, pocitům, obrázkům i jiné tvorbě …

Vytvoření webu a poplatky spojené se spuštěním ho vyjdou na 18.225 Kč.